Έχεις σταμπάρει στην βιτρίνα κάτι φανταστικές γόβες και θέλεις να γίνουν δικές σου οπωσδήποτε; Μια έρευνα μας προειδοποιεί να το ξανασκεφτούμε!

Το ποσοστό των υψηλών τραυμάτων που σχετίζονται με τα τακούνια διπλασιάστηκε σε μια περίοδο 10 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς συνέβησαν σε ένα μέρος που ίσως να μην περιμένεις!

Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε “Sex and the City effect”, τα ψηλά τακούνια είναι must και απόλυτα κομψά αλλα παραμονεύουν διάφοροι κίνδυνοι!

Οι επισκέψεις στα επείγοντα λόγω των τραυματισμών που σχετίζονται με τα ψηλά παπούτσια διπλασιάστηκαν μεταξύ 2002 και 2012. Αυτό είναι σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Foot and Ankle Surgery. [Justin Xavier Moore κ.ά., Επιδημιολογία των τραυματισμών από παπούτσια με ψηλά τακούνια στις γυναίκες των ΗΠΑ: 2002 έως 2012]

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι Αμερικανοί υπέστησαν περισσότερους από 123.000 τραυματισμούς που σχετίζονται με αυτούς που οφείλονται στα ψηλά τακούνια! Σχεδόν τα τρία τέταρτα της ζημιάς προκλήθηκαν στους αστραγάλους και στα πόδια, αλλά είχαν πρόβλημα και στα γόνατά τους, στους ώμους και στα κεφάλια τους. Οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν μικρής σημασία.

Η έρευνα προσθέτει στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των τακουνιών. Είναι γνωστό ότι το περπάτημα σε αυτά μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία των μυών του αστραγάλου, τον βηματισμό και την ισορροπία. Μακροπρόθεσμα, τα τακούνια μπορούν να αλλάξουν τη νευρομηχανική του περπατήματος και να οδηγήσουν σε μυοσκελετικές διαταραχές. Αλλά σε κάνουν να φαίνεσαι ωραία!!

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στην έρευνα βρέθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών. Και παραδόξως, η πλειοψηφία των τραυματισμών δεν συνέβη όταν οι άνθρωποι ήταν έξω στην πόλη - έλαβαν χώρα στο σπίτι.

Έτσι, προτού αγοράσεις ένα νέο ζευγάρι γόβες, μπότες, πέδιλα θυμίσου! Να είσαι προσεκτική για να σώσεις το πέλμα σου... και ίσως και τον αστράγαλο σου!