Η μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς υπέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων έπιναν έστω και ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο για καθεμιά από τις παραπάνω εκβάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φανατικοί λάτρεις του τσαγιού παρουσίαζαν στις στεφανιαίες αρτηρίες τους μικρότερα επίπεδα συσσώρευσης ασβεστίου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι. Η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται γύρω από την καρδιά αποτελεί βασικό παράγοντα για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τα οφέλη του τσαγιού προκύπτουν κυρίως από τα φλαβονοειδή που περιέχει, μια ομάδα πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες και προωθούν την απώλεια βάρους.