Η έρευνα των ερευνητών με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν περιορίζεται μόνο στα light αναψυκτικά, αλλά και στους διάφορους διαιτητικούς χυμούς που έχουν γλυκαντικές ουσίες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε εκτός όλων των άλλων ότι τα light αναψυκτικά και χυμοί, αλλά και ο καφές και το τσάι έχουν μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν αναψυκτικά light, ανέβαζαν τα ποσοστά κινδύνου κατάθλιψης 31% επιπλέον από τους άλλους που έπιναν κανονικά αναψυκτικά. Ακόμα κι όσοι έπιναν πολλούς διαιτητικούς φρουτοχυμούς είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Μπορεί η μελέτη αυτή να διαπίστωσε τη συσχέτιση ανάμεσα στα light αναψυκτικά ή τους light φρουτοχυμούς και την κατάθλιψη δεν απέδειξε όμως ότι τα συγκεκριμένα ποτά διαταράσσουν από μόνα τους τον ψυχισμό ενός ανθρώπου. Χρειάζονται και άλλοι παράγοντες για κάτι τέτοιο όπως πχ οικογενειακό ιστορικό.