Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη στοματική τους υγιεινή. Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, δεδομένου ότι ο διαβήτης ευνοεί την εμφάνιση και την όξυνση της φλεγμονής. Τα συνηθέστερα προβλήματα στοματικής υγείας είναι οι μυκητιάσεις και οι λοιμώξεις.

Η κακή στοματική υγεία ως παράγοντας κινδύνου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι στοματικές φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ασθένειες. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. Συγκεκριμένα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα.

Πρόληψη και έλεγχος για καλύτερη στοματική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα υγιή και να αποφευχθούν τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης στο στόμα με απλά μέτρα πρόληψης. Για καλή στοματική υγεία, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται να:

  • Ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
  • Επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο τους
  • Διατηρούν καλή στοματική υγιεινή, δηλαδή παιτείται σχολαστικός καθαρισμός της στοματικής τους κοιλότητας με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα που προσφέρει αντι-βακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα, καθώς και καθαρισμό των μεσοδοντίων περιοχών από όπου ξεκινά η φλεγμονή των ούλων με οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια.