Έχει μεγάλη σημασία το τι θα φάει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επηρεάζει άμεσα και το παιδί. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχοκου στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών που περιέχουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να ενισχύσουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρυφϊκού εγκεφάλου.

Κάνοντας πειράματα με ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα θηλυκά πειραματόζωα σιτίστηκαν με διατροφή πτωχή σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, οι απόγονοί τους γεννήθηκαν με μικρότερους εγκεφάλους και είχαν μη φυσιολογική συναισθηματική συμπεριφορά όταν ενηλικιώθηκαν.

Οι παρατηρήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι χιλιάδες άτομα σήμερα σε πολλές χώρες έχουν παρόμοιες διατροφικές ελλείψεις και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα σπορέλαια, που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα, αλλά όχι σε ω-3.

Συνεπώς, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε περισσότερα ψάρια δίνοντας ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.