Η φυσική μαστίχα είναι ένα είδος ρητίνης που προέρχεται από τον κορμό του θαμνώδους μαστιχόδεντρου και ανθίζει στη Χίο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες περιέχει 70 διαφορετικά συστατικά και πολλά από αυτά έχουν φαρμακευτικές και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως τσίχλα για τον καθαρισμό των δοντιών και γενικά της στοματικής κοιλότητας, λόγω της αντιμικροβιακής και αντιβακτηριδιακής της δράσης της.

Επιπλέον η μαστίχα βοηθάει στην αντιμετώπιση των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Κατόπιν μελετών που διεξήχθησαν από ομάδες γαστρεντερολόγων, διαπιστώθηκε πως συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες ουσιών που έχει βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και στην μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με νόσο του Crohn.

Παράλληλα, μειώνει και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τέλος, η μαστίχα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για τους παραπάνω λόγους, η μαστίχα Χίου κυκλοφορεί σε κάψουλες, δάκρυα, σκόνη, αναβράζουσες ταμπλέτες, ροφήματα και δερμοκαλλυντικά σκευάσματα.