ΥΛΙΚΑ
1 Μίγμα:
3 κούπες Καρότο( τριμμένο)
1 μέτριο Μήλο
1 κ.γλ. Κανέλα
¼ κ.γλ.Γαρύφαλλο
2 Μείγμα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γλ. baking powder (1 φακελάκι)
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα Σταφίδες
3 Μείγμα:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα Μαύρη Ζάχαρη
¼ κούπας Λευκή Ζάχαρη
1 κουταλιά Ξύσμα Πορτοκαλιού
¼ κούπας Χυμό Λεμονιού
1κ.γλ. Σόδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα καρότα και μετά από πάνω τους το μήλο στο τρίφτη της ντομάτας και τα πασπαλίζουμε με τη κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι με το baking, το αλάτι και τις σταφίδες. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τις ανακατεύουμε με το χέρι για λίγο. Στη συνέχεια, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε.
Μετά, προσθέτουμε το μείγμα καρότου-μήλου και το μείγμα του αλεύρου. Η ζύμη δεν είναι ρευστή όπως των άλλων κέικ. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι 26 νούμερο, κατά προτίμηση λαδωμένο. Βρέχουμε το χέρι μας ή 1 κουτάλι και σπρώχνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε το κέικ σε θερμοκρασία 180 βαθμών για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε σ αυτό να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο ταψάκι και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Διατροφικές Πληροφορίες
Τα καρότα προωθούν τη ροή του αίματος στο μάτι και ενισχύουν τη λειτουργία του. Μάλιστα, μια ροδέλα καρότο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μάτι, έχει την κόρη, την ίριδα και τις ακτινοειδείς ραβδώσεις του ματιού.
Η κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε κάλιο, αντιοξειδωτικά αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β6 παρόλο που πρόκειται για ένα αποξηραμένο φρούτο.