Τι είναι η γλουτένη και ποιοι πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτες χωρίς αυτήν;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Περίπου το 1-6% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, μια κληρονομική αυτοάνοση αντίδραση στην κατανάλωση.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς αυτά τα προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα Ωστόσο, επειδή αντικαθιστάτε τις επεξεργασμένες τροφές με φρούτα και λαχανικά και όχι επειδή αποφεύγετε τη γλουτένη, πολύ πιθανόν να χάσετε κάποια κιλά.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν απορρίψετε τη γλουτένη

Εάν υποψιάζεστε, ότι έχετε κοιλιοκάκη, πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Στη συνέχεια να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Πού κρύβεται η γλουτένη;

Εκτός από τα δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα όπως κέικ ή μπισκότα, άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα. Επίσης, ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών όπως το ροκφόρ, το blue cheese και τυριά με μορφή κρέμας. Γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε μαγιονέζες και μουστάρδες εμπορίου, καθώς και ντρέσινγκ για σαλάτες, όπως και σε διάφορες κονσέρβες. Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να συναντηθεί και σε ορισμένους χυμούς ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στη μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη όπως επίσης σε ξηρούς καρπούς σε κονσέρβα ή όταν είναι καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι και σε ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και κάποια φάρμακα.