Ένα όµορφο, λευκό χαµόγελο αποτελεί ζητούµενο για καθέναν από εµάς, καθώς στη σημερινή εποχή αποτελεί συνώνυµο της υγείας και της νεότητας. Εσείς τι κάνετε για την λεύκανση των δοντιών σας σήμερα;

Οι δυσχρωµίες των δοντιών οφείλονται σε εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Οι εξωγενείς παράγοντες είναι το κάπνισµα, η κατανάλωση τσαγιού, καφέ, αναψυκτικών τύπου cola και κόκκινου κρασιού. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι ενδογενείς δυσχρωµίες των δοντιών, που οφείλονται σε υπερβολική λήψη φθορίου, στη χρήση διαφόρων φαρµάκων, καθώς και στα λεγόµενα «µαύρα» σφραγίσµατα. Επίσης, η γήρανση είναι ένας παράγοντας που επιδρά στο χρώµα των δοντιών µας.

Εφόσον δεν γίνεται να αποφύγουμε τα παραπάνω, η λεύκανση πρέπει να γίνεται συχνά και σταδιακά, για να διαρκεί περισσότερο το αποτέλεσµά της. Με τη λεύκανση τα δόντια αλλάζουν σταδιακά χρώµα και γίνονται πιο λευκά. Η τεχνική που θα επιλεγεί εξαρτώνται από το είδος της δυσχρωµίας των δοντιών καθώς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε στόµατος:

  • Με βάση τις επιστηµονικές µελέτες, ο καλύτερος τρόπος λεύκανσης είναι η συνδυαστική λεύκανση, που περιλαµβάνει τη λεύκανση στο ιατρείο και εκείνη που γίνεται στο σπίτι. Η διαδικασία ξεκινά στο ιατρείο µε 1-2 συνεδρίες διάρκειας, όπου αρχικά γίνεται καθαρισµός του στόµατος και στη συνέχεια λεύκανση. Η θεραπεία ολοκληρώνεται στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή, που χρησιµοποιεί ειδικά μασελάκια για όσο χρόνο χρειαστεί για την ενίσχυση και τη σταθεροποίηση του αποτελέσµατος.
  • Υπάρχει και η λεύκανση που γίνεται µόνο στο σπίτι, όπου ο ασθενής εφαρµόζει το προϊόν στα δόντια µε μασελάκια για περίπου 15 ηµέρες. Αυτή η λύση είναι συνήθως οικονοµικότερη και έχει αρκετά καλά αποτελέσματα.