Το φυλλικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης Β και παράλληλα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμό. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φολικού οξέος προς τους ενήλικες είναι περίπου 400 μg (μικρογραμμάρια, δηλαδή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου). Η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται κατά 50% κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού.

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος λαμβάνονται πάντα από τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες του μωρού. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει είτε να πάρει μια πολυβιταμίνη είτε ένα συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Επιπλέον, το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελλείψεων, που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένους τύπους αναιμίας. Λαμβάνεται, επίσης, συχνά από άτομα που έχουν πεπτικά προβλήματα, νεφρική ή ηπατική νόσο ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Όταν λαμβάνεται για τη θεραπεία ελλείψεων, το φολικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με τη βιταμίνη Β12.

Καλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι, τα φασόλια, ο αρακάς και τα φρούτα όπως τα λεμόνια, οι μπανάνες και τα πεπόνια, καθώς επίσης και ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα προϊόντα όπως κάποια είδη χυμών και δημητριακών.Τέλος, μπορούμε να το βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής.