Η μη επεξεργασία του πράσινου καφέ δεν έχει αλλοιώσει τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην γενικότερη υγεία. Ο πράσινος καφές έχει την δυνατότητα να μας προσφέρει τα ευεργετικά του αποτελέσματα εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσης του σε θρεπτικά συστατικά.

Βασικό του συστατικό είναι το chlorogenic acid (χλωρογενικό οξύ), ουσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του. Το χλωρογενικό οξύ (C16H18O9) είναι ένας ενδιάμεσος εστέρας μεταξύ του καφεϊκού οξέος και του L-quinic οξέος.

Τα θετικά αποτελέσματα του πράσινου καφέ μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Βοηθά στην απώλεια βάρους
Μία έρευνα που διεξήχθη το 2012 στο πανεπιστήμιο Scranton της Πενσυλβάνια , που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, συμμετείχαν 16 υπέρβαρα που πήραν κάψουλες που περιείχαν πράσινο καφέ. Λάμβαναν 1050mg σε κάψουλες πράσινου καφέ 30 λεπτά πριν από το γεύμα, τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα λοιπόν ήταν μείωση του βάρους των ατόμων κατά 8.03 κιλά κατά μέσο όρο.

Ισχυρή Αντιοξειδωτική Δράση
Ο πράσινος καφές διαθέτει μια σειρά από πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Οι πολυφαινόλες έχουν πολύπλοκές ικανότητες καθώς ρυθμίζουν πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες του κυττάρου. Το chlorogenic acid, μια ισχυρή πολυφαινόλη και αυτό, έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την λειτουργία, καθώς έχει άμεση σύνδεση με την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Βοήθα στον Διαβήτη
Ο πράσινος καφές διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του φυτού, τα οποία καταστρέφονται κατά το καβούρντισμά του και δεν υπάρχουν στον καφέ κόκκο. Το βασικό συστατικό και πάλι είναι το chlorogenic acid που ωφελεί τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το chlorogenic acid έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει το ένζυμο γλυκόζη-6-φωσφάταση, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής γλυκόζης.

Ομορφιά δέρματος
Ο πράσινος καφές περιέχει μια σειρά από λιπαρά οξέα και εστέρες, τα οποία συστατικά βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας και στην αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας. Ενώ η ποσότητα λινελαϊκού, ολεϊκού και αραχιδαϊκού οξέος που περιέχεται δρα μαλακτικά στην υφή του δέρματος.

Αντιγήρανση
Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να προσφέρουν μια ισχυρή αντιγήρανση καθώς συμβάλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες οδηγούν το σώμα στην διαδικασία γήρανσης.

Ενέργεια και Ευεξία
Ένα από τα συστατικά του πράσινου καφέ είναι και η καφεΐνη, που παρόλο που βρίσκεται σε μικρή ποσότητα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην συνολική υγεία. Η προσεκτική χρήση της μπορεί να οδηγήσει στην γενικότερη ευεξία του οργανισμού.