Το σώμα μας δεν απορροφά από τις τροφές τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει , κι αυτό γιατί οι τροφές είναι επεξεργασμένες. Όταν γεμίζουμε το σώμα μας με τοξίνες που δημιουργούνται κυρίως από το αλκοόλ και τη καφεΐνη, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και δεν απορροφά τις βιταμίνες και τα αμινοξέα που πρέπει. Έτσι, το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς, προκαλείται υπερκόπωση του ήπατος και των νεφρών και η απόδοση του οργανισμού μειώνεται.

Τι κάνει μία δίαιτα αποτοξίνωσης;

Απαλλάσσει τον οργανισμό από τις βλαβερές τοξίνες: για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα ,η καφεΐνη.
Επιταχύνει το μεταβολισμό: με την αποτοξίνωση παρέχονται πολλά θρεπτικά συστατικά που επιταχύνουν την αποβολή παλαιών τοξινών και ενθαρρύνουν την ανανέωση των κυττάρων.
Προμηθεύει το σώμα με φυσικές τροφές: το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας των τροφών χάνεται με το μαγείρεμα, γι΄ αυτό η δίαιτα αποτοξίνωσης απαιτεί την κατανάλωση φυσικών και ωμών τροφών.

Πότε να την ξεκινήσετε;

Καθώς το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις παγιδευμένες τοξίνες, πιθανόν να αισθανθείτε κόπωση και αλλαγές στη διάθεση. Επιλέξτε μία περίοδο χωρίς πολλή δουλειά και κοινωνικές συναναστροφές που συνοδεύονται από φαγοπότια. Εάν εργάζεστε ξεκινήστε καλύτερα την Παρασκευή, ώστε να μη νιώθετε κουρασμένοι τις πρώτες ημέρες που δε θα δουλεύετε. Προϋποθέτει να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας όπως χαμηλός αιματοκρίτης, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια κ.τ.λ.

Προτεινόμενη δίαιτα αποτοξίνωσης μίας εβδομάδας

1η ημέρα: μόνο υγρά (νερό, χυμοί από φυσικά φρούτα και λαχανικά, τσάι από βότανα, διάφορα ροφήματα), προσθέστε στα ροφήματα μπαχαρικά όπως κανέλα να γίνουν πιο νόστιμα.

2η ημέρα: μόνο υγρά και φρούτα.

3η ημέρα: ωμά λαχανικά όπως παντζάρι, αγκινάρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά,σκόρδο και κρεμμύδι

4η ημέρα: βραστά λαχανικά και μία μερίδα μαύρο ρύζι.

5η ημέρα: μπορείτε να φάτε φασόλια, φακές, ξηροί καρποί και σπόροι (σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος).

6η ημέρα: προτιμήστε δημητριακά και γιαούρτι.

7η ημέρα: μόνο ψάρια, κατά προτίμηση στον ατμό ή στη σχάρα.

Extra tip: Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό! Προκαλεί ταχεία αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και βοηθάει να μην αισθάνεστε πείνα.