Καταρχήν η βιταμίνη Ε δεν είναι ένα μόνο μόριο, όπως πολλοί μπορεί να φανταζονται, αλλά μείγμα οκτώ διαφορετικών μορίων. Η βιταμίνη Ε είναι στην πραγματικότητα ένας γενικός τίτλος που αφορά τέσσερις τοκοφερόλες (άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα) και τέσσερις τοκοτριενόλες(άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα).

Ποιες είναι οι λειτουργίες της βιταμίνης Ε;

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει το αντιοξειδωτικό στρες, το οποίο έχει βλαπτική επίδραση πάνω στα κύτταρα. Λόγω του ότι δουλεύει μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά, εμποδίζει τη μεγάλη αντίδραση των μορίων του οξυγόνου, προλαμβάνοντας έτσι την καταστροφή των κυττάρων που βρίσκονται γύρω τους.
  • Έχει προστατευτική δράση πάνω στην επιδερμίδα μας: Η βιταμίνη αυτή προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις UV ακτινοβολίες και συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση πληγών, ειδικά όταν καταναλώνεται από το στόμα.
  • Μειώνει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών: Είναι αρκετές οι μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι συμπεριλαμβάνοντας τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας, μέσα από τροφές που την περιέχουν, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.
  • Δρα ευεργετικά όσον αφορά το Αλτσχάιμερ: Όπως υποστηρίζεται από διάφορους ερευνητές, η βιταμίνη Ε μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Ενώ μια μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
  • Βοηθάει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική όσον αφορά το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.

Από ποιες πηγές μπορούμε να λάβουμε τη βιταμίνη E;

Αν θέλετε να καταναλώνετε τη θαυματουργή βιταμίνη Ε, θα πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας τροφές όπως αμύγδαλα, ηλιόσπορο και άλλους ξηρούς καρπούς, σπανάκι, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγια, μύρτιλλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά αξιόλογα συμπληρώματα διατροφής για να λαμβάνεται την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης Ε κάθε μέρα.