Αυτό που λέμε βιταμίνη Ε είναι ουσιαστικά μια ομάδα 8 παρόμοιων χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι γνωστές ως τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Από τις ουσίες αυτές, η πιο διαδεδομέδνη στην φύση και αυτή με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είναι η α-τοκοφερόλη. Η βιταμίνη Ε, ως λιποδιαλυτή και ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί να δράσει στις μεμβράνες των κυττάρων και να τις προστατεύσει από τις καταστροφικές συνέπειες της περίσσειας των ελευθέρων ριζών. Συνεπώς, η βιταμίνη Ε μας προστατεύει από ένα πλήθος σοβαρών ασθενειών και δυσλειτουργιών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και το πρόωρο γήρας. Επίσηης προστατεύει την κακή χοληστερίνη από την λιπιδική οξείδωση και με τον τρόπο αυτο συμβάλλει στη ν αποτροπή σχηματισμού αρηθωματικών πλακών στα αγγεία. Ανακουφίζει τους πόνους στα πόδιαπου αφείλονται σε κακή κυκλοφορία.

Σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Η ελαφρά ανεπάρκεια στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει κατακράτηςση υγρών, ανωμαλία στην όραση, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι απάθεια, λήθαργος, αναιμία, καρδιοπάθειες κ.α. Η βιταμίνη Ε για να απορρόφηθεί έχει ανάγκη από έλαια και από τα χολικά οξέα που υπάρχουν στο έντερο.

Πηγές: ΟΙ τροφές που περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι οτί κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικό ποσοστό από κάθε είδος τοκοφερόλης. Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιό από τα τέσσερα είδη τοκοφερόλης των τροφίμων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο αποτελεσματική για τα καρδιακά νοσήματα είναι η γ-τοκοφερόλη, η οποία βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα τρόφιμα.

Η βιταμίνη Ε περιέχεται κυρίως στα ψυχρής σύνθλιψης έλαια και στα σκούρα πράσινα φύλλα των λαχανικών. Το μαγείρεμα και η κατεργασία των τροφών καταστρέφει ένα μέρος της βιταμίνης Ε. Γι’αυτό είναι προτιμότερο τα έλαια να προέρχονται από ψυχρή σύνθλιψη, να μην είναι ραφιναρισμένα και να έχουν εκτεθεί το λιγότερο δυνατόν στο φως και στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στις τροφές απορροφάται μόνο σε ποσοστό 20 έως 60%. Από αυτό ένα μέρος αποτίθεται ως εφεδρεία στους διάφορους ιστούς του σώματός μας.

Δόσεις: Οι επωφελέστερες ημερήσιες δόσεις βιταμίνης Ε για τις γυναίκες και τους άντρες κυμαίνονται απο 400 έως 600 διεθνείς μονάδες (UI).

Ορισμένες ποσότητες βιταμίνης Ε αποδείχθηκαν ευεργετικές στις ακόλουθες περιπτώσεις: Γήρας, ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, επούλωση πληγών, πρόληψη καρκίνου, συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε ποσότητες από 400 έως 800 UI.

Αλληλεπιδράσεις: Η βιταμίνη Ε έχει πολυσχιδή δράση. Ενεδργοποιεί την βιταμίνη Β12, αμβλύνει τις παρενέργειες της περίσσειας της βιταμίνης Α και της ανεπάρκειας του ψευδαργύρου, ενώ σε μεγάλες δόσεις παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Κ. Επειδή ο σίδηρος καταστρέφει την βιταμίνη Ε, τα συμπληρώματα των δύο αυτών ουσιών δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Επίσης η αλκοόλη ελαττώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Ε στο έντερο. Η οξειδωμένη βιταμίνη Ε επανέρχεται στην αρχική δραστική μορφή της με την βοήθεια της βιταμίνης C.

Συμπληρώματα: Τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο, περιέχουν συνήθως συνθετική α- τοκοφερόλη. Υπάρχουν όμως και φυσικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν και τις τέσσερις τοκοφερόλες. Τα συμπληρώματα αυτά έχουν μπροστά από την ονομασία την ένδειξη «d», ενώ σε αυτά που περιέχουν συνθετική τοκοφερόλη υπάρχει η ένδειξη «dl». Οι συνθετικές τοκοφερόλες παράγονται συνήθως από υποπροϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου. Η φυσική βιταμίνη Ε είναι κατα 33% πιο αποτελεσματική από τη συνθετική και η τιμή της είναι διπλάσια. Υπάρχουν και υδατοδιαλυτά, υπό την μορφή αλάτων, συμπληρδώματα βιταμίνης Ε, τα οποία όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Σχόλια: Μελέτες που έγιναν το 1998 έδειξαν ότι η μακροχρόνια χρήση βιταμίνηςς Ε ελαττώνει τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου του προστάτη, της κύστης και του μαστού. Άλλες μορφές έδειξαν οτι επιβραδύνει την εμφάνιση της ασθένειας Αλτσχάιμερ, αναπλάθει τους ιστούς και καθυστερεί το γήρας. Βελτιώνει τηφν υγεία του δέρματος και των μαλλιών, κατεβάζει την πίεση και προλαμβάνει τον καταρράκτη.