Η θειαμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμπλέκεται στο μεταβολισμό των ζαχάρων, των λιποειδών και της αλκοόλης. Είναι ακόμη απαραίτητη για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την καλή κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και την παραγωγή του αίματος. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της στην καλή λειτουργία των νεφρών, επειδή είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνη, του γνωστού νευροδιαβιβαστή, ο οποίος επηρεάζει τη μνήμη και ρυθμίζει το μυϊκό τόνο στο στομάχι, στα έντερα και στην καρδιά.

Ήπια ανεπάρκεια θειαμίνης εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι.

Κλασικό αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της θειαμίνης είναι η εμφάνιση της ασθένειας beri - beri, μιας ασθένειας του νευρικού συστήματος. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, να δημιουργήσει οιδήματα, κούραση, απώλεια όρεξης, μυϊκή ατροφία, διόγκωση του ήπατος, κ.α.

Πηγές: Κάποια από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα θειαμίνης είναι τα εξής: Μαγιά μπίρας σκόνη, Ηλιόσποροι, Ταχίνι, Κουκουνάρια, ρύζι καστανό, ενώ από τα βότανα που έχουν θειαμίνη ξεχωρίζουν η σπιρουλίνα, το αλφάλφα, το χαμομήλι, ο μαϊντανός και η μέντα.

Η θειαμίνη κατά το μαγείρεμα περνάει κατά μεγάλο ποσοστό στο ζουμί. Καταστρέφεται εύκολα με την θέρμανση και σε αλκαλικό περιβάλλον, δηλαδή όταν προστίθεται σόδα στο φαγητό.

Δόσεις: Για γενική υγεία η επωφελέστερη ημερήσια δόση, τόσο για τουςε άντρες όσο και για τις γυναίκες είναι 50 - 75 χιλιοστά γραμμαρίου , ενώ για τις εγκυες και τις θηλάζουσες 100.

Αλληλεπιδράσεις: Στην απορρόφηση της θειαμίνης από το έντερο βοηθά η βιταμίνη C. Για την ενεργοποίηση της θειαμίνης είναι απαραίτητη η παρουσία μαγνησίου. Η αλκοόλη, ο καφές, το τσάι, το κάπνισμα και τα οιστρογόνα δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις για θειαμίνη. Τα αντιόξινα και ορισμένα διουρητικά φάρμακα είναι δυνατό να προκαλέσουν ανεπάρκεια θειαμίνης. Επίσης ανεπάρκεια προκαλεί και η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα.

Συμπληρώματα: Παρότι ένα μεγάλο μέρος θειαμίνης δεσμεύεται ως εφεδρεία στην καρδιά, το ήπαρ και στα νεφρά, η συνεχής λήψη θειαμίνης, είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα, είναι μερικές φορές επιβεβλημένη, γιατί ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη τα αποθέματά της εξαντλούνται σύντομα και εμφανίζεται ανεπάρκεια. Ανεπάρκεια εμφανίζεται όμως και σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες του πεπτικού συστήματος, οι οποίες ελλατώνουν την απορρόφηση της.Τα συμπληρώματα τη;ς θειαμίνης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες. Ιδιαίτερα ευεργητικά θεωρούνται 200 χιλιοστά του γραμμαρίου θειαμίνης την ημέρα σε περιπτώσεις κατάχρησης αλκοολούχων ποτών. Χορηγείται επίσης και μετεγχειρητικά με καλα αποτελέσματα.

Η βιταμίνη Β1 υπάρχει στα συμπληρώματα ως υδροχλωρική ή ως νιτρική. Υπάρχει βέβαια και στα συμπληρώματα πολυβιταμινών.