Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 600 - 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, εκτίμηση που την καθιστά την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για τη σύνθεση και τη σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο αποτελεί την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία εναντίον της σιδηροπενικής αναιμίας. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου είναι 10mg την ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα και 15mg/ημέρα για τις γυναίκες. Παρακάτω παρατίθενται οι τροφές που αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου :

Περιεκτικότητα σε σίδηρο (ανά 100 γρ.)

  • Χταπόδι 9,54 mg
  • Σουπιές 10,84 mg
  • Mύδια 6,72 mg
  • Στρείδια 4,33 mg
  • Γαρίδες 3,09 mg
  • Συκώτι μοσχαρίσιο 4,90 mg
  • Μοσχάρι 2,01 mg
  • Πάπια 2,70 mg
  • Σπανάκι 2,71 mg
  • Φασόλια 2,94 mg
  • Φακές 3,33 mg
  • Ρεβίθια 2,89 mg
  • Πασατέμπος 14,94 mg
  • Νιφάδες βρώμης 5,00 mg
  • Σουσάμι 14,55 mg


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σίδηρος από τα ζωικά προϊόντα και τα θαλασσινά είναι πολύ καλύτερα απορροφήσιμος. Γενικότερα, το θέμα της απορρόφησης του σιδήρου από μία τροφή επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Τρόφιμα που βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, το σπανάκι, το λεμόνι.