Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η αλλεργία και η δυσανεξία είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Στην τροφική αλλεργία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κάποιες πρωτεΐνες ως επικίνδυνες και απελευθερώνει ποσότητες ουσιών, όπως η ισταμίνη, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι φαγούρα, εξανθήματα, κόκκινα μάτια, καταρροή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν οιδήματα, ζαλάδα, έμετους, διάρροια μέχρι και αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Εάν όμως, μετά το φαγητό έχετε για παράδειγμα μόνο πονοκεφάλους ή στομαχόπονο τότε αυτό δεν είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας, αλλά δυσανεξίας. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι πιο ήπια. Η δυσανεξία σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ενός ενζύμου που απαιτείται για να διασπαστούν κάποια συστατικά του τροφίμου. Για παράδειγμα τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη στο γάλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, πονοκεφάλους, διάρροια, φαγούρα, δυσπεψία και γενικά ένα αίσθημα αδιαθεσίας. Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, γι αυτό και διαφέρει εντελώς από την τροφική αλλεργία.

Πιθανόν να έχετε ακούσει για την κλασική εξέταση δέρματος, για να κατανοήσετε αν είστε αλλεργικοί στη γύρη ή στα ζώα. Το ίδιο τεστ λειτουργεί και για τα τρόφιμα, όπως είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το γάλα κ.α. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέταση για τη διάγνωση της ευαισθησίας στις τροφές,γι αυτό και ο χρυσός κανόνας είναι να τηρείτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψετε ποιες τροφές σας δημιουργούν δυσάρεστα συμπτώματα και θα τις αποφεύγετε.