Αναμφισβήτητα το αβοκάντο έχει γίνει η αγαπημένη μας εμμονή τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία! Είναι από τις πιο “μοδάτες” τροφές που πλέον θα συναντήσεις σε κάθε super market, θα το βρεις να τρυπώνει σε κάθε light συνταγή (γλυκιά ή αλμυρή) και θα παρατηρήσεις ότι έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία που αποκαλούμε εμείς “αδυνάτισμα”.

 

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου!

 

Ποια είναι τα σημαντικά του οφέλη;

  • Τα λιπαρά που περιέχει είναι μονοακόρεστα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά τα βρίσκουμε και στο ελαιόλαδο.
  • Περιέχει και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά, όπως το λινολεϊκό οξύ. Η καλή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών εξασφαλίζει ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ.
  • Περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Αποτελεί καλή πηγή καλίου, χάρη στο οποίο ρυθμίζεται η πίεση.
  • Περιέχει λουτεΐνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών.
  • Στο αβοκάντο βρίσκουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καταπολέμηση φλεγμονών.
  • Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στο αβοκάντο βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και είναι σημαντικό για τη γονιμότητα και τη σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κ και C που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
  • Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πρόσθεσαν αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα δήλωσαν χορτάτα για τουλάχιστον 3 ώρες μετά.
  • Αποτελεί πηγή σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου και μαγγανίου.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;
Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν περίπου 150 θερμίδες. Σκέψου ότι ένα ολόκληρο αβοκάντο ισοδυναμεί με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανάλογα το μέγεθος. Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ιδανική ποσότητα, θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώνουμε το μισό του μέρος και να αντικαθιστούμε με αυτό το ελαιόλαδο στη σαλάτα.Επιπλέον, , αυτό που οφείλεις να γνωρίζεις είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά μεγάλη ποσότητα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών που είναι σημαντική για την καρδιά σου.

 

Διάβασε επίσης: Οι 6 θαυματουργές σούπερ τροφές για επίπεδη κοιλιά

 

Έξυπνες ιδέες να το εντάξεις στα πιάτα σου:

  1. Μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το προσθέσεις στη σαλάτα σου.
  2. Αν είναι αρκετά ώριμο, μπορείς να το λιώσεις στο μπλέντερ με μουστάρδα, λεμόνι και μυρωδικά και να φτιάξεις ένα πλούσιο dressing.
  3. Δημιούργησε το δικό σου guacamole (μεξικάνικο ντιπ), στο οποίο μπορείς να βουτήξεις στικάκια λαχανικών για ένα ιδιαίτερο και γευστικό βραδινό.
  4. Ταιριάζει ιδανικά σε smoothies λαχανικών ή φρούτων.