Είναι ειρωνικό ότι ως ενήλικες, θα κάναμε το παν για να έχουμε χρόνο να μην κάνουμε «τίποτα», αλλά τα παιδιά μας απλά δεν το αντέχουν.

Ο «χρόνος» που περνούν τα παιδιά όταν δεν κάνουν κάτι είναι εξαιρετικά σημαντικός και τα βοηθά να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που θα χτίσουν την προσωπικότητά τους και θα διαμορφώσουν το πως θα εξελιχθούν ενώ χτίζει και τις δημιουργικές τους ικανότητες! Όταν το παιδί μένει μόνο του, μαθαίνει να φαντάζονται καλύτερα για να διασκεδάσει και η δημιουργικότητά του βελτιώνεται μαζί με αυτό. Έχουν την τάση να βρίσκουν λύσεις «έξω από το κουτί» για την πλήξη τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ενθαρρύνονται να σκέφτονται δημιουργικά τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η δημιουργικότητα, όταν εκφράζεται στην παιδική ηλικία, είναι ο υψηλότερος δείκτης πρόβλεψης της μελλοντικής επιτυχίας. Αλλά τι κάνουμε πραγματικά όταν τα παιδιά μας βαρεθούν; Ως γονείς, βιαζόμαστε να τα σώσουμε από την βαρεμάρα. Είναι ο κανόνας!

Αυτό συμβαίνει επειδή αισθανόμαστε ότι το να βαριούνται είναι πολύ άσχημο και δεν θέλουμε τα παιδιά μας να αρχίζουν να γκρινιάζουν ή να γίνουν ευέξαπτα έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τις δουλειές μας.

Οπότε τι κάνουμε συνήθως?

Στις περισσότερες περιπτώσεις τους δίνουμε τα κινητά μας τηλέφωνα η οποία φαίνεται σαν τέλεια λύση στην πλήξη, αλλά δεν είναι, γιατί περιορίζει τις έμφυτες ικανότητές τους.

Όταν κρατάμε τα παιδιά συνεχώς απασχολημένα και δεν τους αφήνουμε να «πλήξουν», δεν επιτρέπουμε στο μυαλό τους να περιπλανηθούν. Περιορίζουμε τον έλεγχο της φαντασίας τους και την έκφραση των τυχόν προτιμήσεων τους. Η αυτό-εξερεύνηση που συμβαίνει στο παιδί όταν βαρεθεί του επιτρέπει να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του. Το παιδί θα αναγκαστεί να βρει μια εναλλακτική λύση. Θα αρχίσει π.χ. να αποσυναρμολογεί τα παιχνίδια και να τα συναρμολογεί πάλι.

Προκειμένου να αναπτύξουν την αυτοεπίγνωση θα πρέπει να μείνουν «μόνοι», θα πρέπει να βαρεθούν. Αλλά όταν τους δίνουμε ένα smartphone καταλήγουν να ασχολούνται παθητικά με αυτό χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο. Εδώ, το παιδί δεν εξερευνά ούτε σκέφτεται τι κάνει, δεν αντιλαμβάνεται της προοπτικές που έχει ή το ταλέντο του.

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας βαρεθεί;

α) Να τα ενθαρρύνετε:

Περάστε χρόνο αλληλοεπιδρώντας μαζί τους και να τους ενθαρρύνετε να ξοδεύουν χρόνο για τον εαυτό τους. Δώστε τους διέξοδο για να είναι δημιουργική.

β) Αντιδράστε

Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε και να μην δώσουμε μεγάλη έμφαση όταν τα παιδιά παραπονιούνται για την πλήξη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια να τους ρωτήσουμε πως αισθάνονται και με ποιο τρόπο σκέφτονται να λύσουν την «πλήξη» τους. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρουν εναλλακτικές λύσεις , διαφορετικές από το κινητό την ώρα που βαριούνται. Αυτό πρέπει να είναι κάτι που θα τους ενδιέφερε και θα τους ενθουσιάσει. Ενθαρρύνετε τα να κάνετε κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Αυτό θα υποχρέωνε τα παιδιά να σκέφτονται αυτόματα εφευρετικά και δημιουργικά όταν βαριούνται την επόμενη φορά.

γ) Αναπτύξτε το ταλέντο τους:

Μάθετε πού βρίσκονται οι δημιουργικές κλίσεις τους και βεβαιωθείτε ότι έχουν σχετικές εξόδους για να εκφράσουν αυτές τις κλίσεις.

Τέλος, εμπνεύστε τα παιδιά σας να σκεφτούν όταν βαρεθούν μιλώντας μαζί τους και κάνοντας τα να σας πουν κάποιές ιδέες τους. Πείτε τους ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κινητό ή τάμπλετ αφού έχουν κάνει κάτι διαφορετικό και δημιουργικό για λίγη ώρα, ίσως να παίξουν έξω για λίγο, να έχουν διαβάσει κάτι κλπ.

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να είναι «πραγματικοί»!