Οι ερωτήσεις που απασχολούν άντρες και γυναίκες για το σωστό τρόπο αντισύλληψης είναι πολλές, οι απαντήσεις όμως συγκεκριμένες και θα τις βρείτε όλες εδώ για να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι ποιος τρόπος σας ταιριάζει καλύτερα.


Υπάρχουν 3 είδη μεθόδων αντισύλληψης : οι φυσικές, οι μηχανικές και οι ορμονικές μέθοδοι

Φυσικοί Μέθοδοι

Οι φυσικοί μέθοδοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες :

  • Την διακοπτόμενη συνουσία: η μέθοδος αυτή συνιστά την απομάκρυνση του πέους έγκαιρα από τον κόλπο , δηλαδή πριν την εκσπερμάτιση. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καθόλου ασφαλής, καθώς απαιτεί αυτοέλεγχο και εμπειρία.
  • Την μέθοδο ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου: είναι πολύ διαδεδομένη και λίγο αποτελεσματική, αφού αποφεύγονται οι σεξουαλικές σχέσεις τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία, ώστε να αποφευχθεί η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.

Μηχανικές Μέθοδοι

  • Το αντρικό προφυλακτικό είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος μηχανικής μεθόδου αντισύλληψης. Η κατασκευή του ελαστικού είναι τέτοια ώστε να εμποδίζει το σπέρμα να φτάνει στον κόλπο, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά αξιόπιστος τρόπος. Έχουν το πλεονέκτημα επίσης ότι παρέχουν ως ένα βαθμό προστασία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Tα ενδομήτρια σπειράματα είναι μικρά αντικείμενα από πλαστικό και μέταλλο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που τοποθετούνται στο ενδομήτριο εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η τοποθέτηση γίνεται μόνο από τον γυναικολόγο και καλό θα είναι η γυναίκα να έχει ήδη αποκτήσει παιδιά.

Ορμονικοί μέθοδοι

  • Το αντισυλληπτικό χάπι είναι η πιο διαδεδομένη και σύγχρονη γυναικεία μέθοδος αντισύλληψης. Είναι ένας συνδυασμός ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, που εμποδίζουν την ωορρηξία, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και τη ρευστοποίηση της τραχηλικής βλέννας. Έτσι , κατά την επαφή , τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να διασχίσουν την τραχηλική βλέννα και να περάσουν στο εσωτερικό της μήτρας ώστε να φτάσουν στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Πλέον, τα αντισυλληπτικά είναι αρκετά ασφαλή, αλλά πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν τα προμηθευτείτε.