Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη νεφρολιθίαση είναι η κατανάλωση αρκετών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείτε όλα αυτά που πρέπει να πίνετε για να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή.

  • Νερό: Είναι γνωστό πως πρέπει να πίνουμε πολύ νερό καθημερινά περίπου 2λίτρα νερό την ημέρα, ώστε τα νεφρά να μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξίνες.
  • Κρασί: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα …που λέει και το άσμα. Το κρασί είναι ευεργετικό για τα νεφρά και προστατεύει την καρδιά σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από νεφροπάθεια, σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι ένα ποτήρι κρασί καθημερινά συσχετίζεται με 37% μικρότερο κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας και 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στην καρδιά, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου.
  • Χυμός κράνμπερι: Το κράνμπερι προστατεύει τόσο τα νεφρά όσο και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει ένα πολύτιμο συστατικό που εμποδίζει το βακτήριο Εσερίχια κόλι να προσκολλάται στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Το βακτήριο αυτό ευθύνεται για το 80-90% όλων των περιστατικών ουρολοίμωξης.
  • Χυμός από εσπεριδοειδή: Προτιμήστε τη λεμονάδα και το χυμό από λάιμ, καθώς περιέχουν περισσότερα υποπροϊόντα των νιτρικών οξέων. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Ο χυμός θα πρέπει να είναι βέβαια φυσικός και να μην περιέχει ζάχαρη.