O απογαλακτισμός του παιδιού τους ώστε να περάσει στο ποτηράκι ή στο μπιμπερό, είναι μια δύσκολη διαδιακασία. Όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό πιο εύκολο και ο παιδίατρος μας εξηγεί ποιος είναι ο καλύτερος!
Καταρχάς, μία μητέρα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το παιδί της μέχρι να κλείσει και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Από κει και πέρα το “πρόβλημα” που θα αντιμετωπίσει η μαμά είναι καθαρά ψυχολογικό όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού το οποίο έχει συνδυάσει, όπως είναι φυσιολογικό, τη διατροφή του με την επαφή με την μανούλα του, την μυρωδιά της και όλα αυτά που ξέρουμε ότι προέρχονται από την επαφή που έχει ένα μωρό με τη μαμά του μέσω του μητρικού θηλασμού. Ο τρόπος της διακοπής με το χάπι είναι ο πιο γρήγορος διότι αφού σταματήσει η ροή του γάλακτος, το παιδί σιγά σιγά απογοητεύεται και δεν επιθυμεί πια το στήθος.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Η μέθοδος αυτή με το χάπι είναι λίγο “βίαιη”. Μια δεύτερη λύση είναι να θηλάζει μεν η μαμά αλλά με διακριτικό τρόπο να μειώνει σιγά σιγά το χρόνο που μένει το παιδί στο στήθος ώστε με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει μια διακοπή με ήρεμο τρόπο καθώς το παιδί αρχίζει να παίρνει λιγότερες ποσότητες γάλακτος από το στήθος, να μένει λιγότερο χρόνο στην αγκαλιά της μαμάς και καθώς πεινάει ακόμα, θα πίνει περισσότερο ξένο γάλα. Επίσης εάν την στιγμή που πρόκειται να του δώσει το γάλα με το μπιμπερό, το δίνει ένας άλλος άνθρωπος και η μητέρα δεν είναι παρούσα, βοηθάει ακόμα περισσότερο διότι εκμεταλλευόμαστε την πείνα του παιδιού και καθώς δεν είναι παρούσα αναγκάζεται σιγά σιγά να πίνει όλο και περισσότερο γάλα από το μπιμπερό.
Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι να θηλάσετε το μωρό σας
Ένας άλλος τρόπος, που συχνά τον χρησιμοποιούμε, είναι όταν θα του δώσει η μαμά ή ένας τρίτος το μπιμπερό, να το έχει τυλίξει με ένα σουτιέν της μαμάς που δεν θα έχει πλυθεί ώστε να μυρίζει τη μυρωδιά της και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρασυρθεί και να πιει με μεγαλύτερη προθυμία το ξένο γάλα. Γενικότερα, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι έμμεσοι να γίνει ο απογαλακτισμός με πολύ ήρεμο και διακριτικό τρόπο ώστε να μην τραυματιστεί ψυχολογικά ούτε το παιδί, αλλά ούτε και η μανούλα του.